Alla vet att utbildning är viktigt och att det ger möjligheter att kanske ha stor chans till drömyrket eller att kunna studera vidare. Det är viktigt att redan i yngre skolår vara medveten om hur viktig skolan är. Gör vi inte bra ifrån oss i grundskolan med godkända betyg kan det bli svårt att ta igen det senare även om det är möjligt.

Att studera som elev i grundskola och gymnasium är gratis för alla och på Wikipedia gratis grundskola kan man få all information om detta.

Men att studera som vuxen kan medföra en ökad kostnad för både litteratur som man får införskaffa själv samt kanske hyra och mat om man studerar på annan ort än sin hemort och bor i studentlägenhet. Även om man pluggar på sin hemort kanske man ändå har eget hem med hyra och matkostnader. Att då studera kan vara tufft ekonomiskt fastän det finns möjligheter att få studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). På deras hemsida allt om studiemedel kan man hitta all information om deras studiestöd. Att studera är en investering för livet och ger möjligheter att få ett arbete man önskar, med en stadig inkomst.

Att vara student som vuxen kan också ha fördelar. Om man parallellt med sina studier orkar ha en extra inkomst i form av extrajobb är det naturligtvis bra. Vid myndig ålder kan man söka jobb utan problem. Studerar man som ungdom kan det vara lite svårare att hitta extrajobb även om det finns. Har man inga möjligheter att få ett extrajobb eller att man inte kan klara sig på det man kan få från CSN går det naturligtvis att ansöka om ett privatlån för att kunna finansiera sina studier. Det finns många bra lån med bra villkor man kan få.

Många hemsidor har tjänster som jämför lån mellan olika banker och den som ansöker behöver inte få mer än en kreditupplysning på sig. På zmarta erbjuds just den tjänsten om lån. Man kan även jämföra lån och krediter på andra webbplatser som exempelvis jämföra lån där de endast tar en kreditupplysning och jämför med upp till 25 banker. Där kan man även samla lån och krediter till ett större belopp och därmed sänka sin månadskostnad, vilket kan gynna den som studerar.

Det man också kan göra som vuxen student är att försöka bo kvar hemma så länge som möjligt. Det kan underlätta att inte behöva vara i behov av att ta studielån hos CSN eller vanligt privatlån såklart. Kanske kan man då klara sig på enbart bidragsdelen av det studiestöd som CSN erbjuder.

Ändå har CSN mycket förmånligt studiestöd och planerar man att studera när man har barn som är hemmaboende och under 18 år kan man få ett tillägg till sitt studiestöd. Detta ökar i takt med hur många barn man har.

Så att inte studera på grund av ekonomin behöver inte vara något problem, det finns alternativ att lösa det på.

Author madeleine
Published
youplay