Att blogga är något som blivit allt mer populärt de senaste åren. Tusen och åter tusen delar med sig av det mesta som ingår i ens liv. Kanske har även du funderat på att starta en blogg. I så fall kommer här ett antal tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Hitta din målgrupp

 

En av de första sakerna som du bör fundera över är vilka du planerar att nå med din blogg. Vilka som ska läsa den, helt enkelt. Att på den frågan svara ”alla” är sällan en bra taktik. Vill du att din blogg ska få spridning är det viktigt att fundera över vilka som kommer att läsa den. Är det till exempel unga tonårstjejer, eller män i trettioårsåldern. Därefter är det dags att anpassa materialet till just denna målgrupp. Riktar du dig mot till exempel gruppen äldre damer kanske det är smått irrelevant att lägga upp en blogg som enbart handlar om hur du hittar kompletta hjul till din bil, eller hittar fälgar som passar till din lack.

Se över ditt innehåll

Även om tanken med en blogg är att ge en inblick i vardagen kan det vara värt att fundera över vad just din blogg ska innehålla. Allt är faktiskt inte jätteintressant att läsa om. En sak man speciellt ska akta sig för är att upprepa sig alltför mycket, speciellt om man ofta publicerar nytt material. Om du till exempel i ett tidigare blogginlägg gett en ingående bild av ditt frukostval, med både motiveringar och reflektioner, kanske det inte är värt att lägga jättestor vikt vid frukosten i din nästa bloggpost. Jag säger dock inte att man bara kan blogga om man lever ett extraordinärt liv som är något utöver det vanliga. Berätta om det som är ovanligt och speciellt för dig, om nya saker som händer. Dela med dig av dina känslor och våga vara personlig. Dela med dig av tankar och idéer. Detta kommer få folk att bli intresserade av och vilja läsa just din blogg.

Hitta syftet med din blogg

Allt detta gäller förstås om du vill att din blogg ska få så stor spridning som möjligt. Men det kan ju också vara så att du skriver bara för att dina närmaste ska få en inblick i ditt liv. Skriv då om det du vill att de ska veta. Våga hålla saker för dig själv om du vill och fokusera på att få en sann och ärlig bild av dig själv. Det kan ju också vara så att du helt enkelt skriver enbart för att du tycker att det är kul och för att det är ditt sätt att uttrycka dig. Låt det då vara det och fokusera inte så mycket på vad de som läser kommer tycka eller tänka.

Men framför allt, tappa aldrig bort glädjen i att skriva. Just glädjen är den absolut viktigaste ingrediensen i en blogg.

Author madeleine
Published
Categories Hälsobloggar
youplay