Att blogga kan vara ett sätt att skriva av sig om det livet bjuder på lite spontant dag för dag. Bloggandet kan också ha ett tydligt syfte och vara mer strukturerat och målmedvetet kring ett speciellt tema eller faktaområde av något slag. Men oavsett innehåll så är det viktigt både vad och hur du skriver. Detta gäller både när du bloggar och i alla andra sammanhang när du producerar texter avsedda för annat än eget bruk.
Språkkontroller
Datorn erbjuder flera olika sätt att kontrollera språk och stavning och ett tips är att använda dessa. Ett annat knep är att låta någon annan rutinmässigt läsa alla texter innan de anses som färdiga. Hjärnan är tyvärr(!) fenomenal på att fylla i det som eventuellt saknas när du läser dina egna texter. Du vet vad det ska stå och ser helt enkelt inte att ett ord fattas. Det gör däremot oftast en extern läsare. Ett annat sätt är att använda tjänster som Cowrite som erbjuder mallar och struktur för professionella texter av olika slag.
Fyra tips om språk
- Bra språk kan påverka din konkurrenskraft i arbetslivet så utveckla gärna din förmåga om du kan.
- Språket behöver ofta anpassas för valt media. Texter i digitala medier ställer särskilda krav på välanpassat språk för att fungera väl.
- Om du skriver väldigt avancerade texter för offentligt bruk finns det klarspråkstest som kollar hur begripligt det egentligen är för andra.
- Undvik särskrivningar, det hjälper inte att säga att det går att förstå även särskrivna formuleringar. Det finns många tokiga exempel på särskrivningar att skratta åt.
Anpassa till målgruppen
Fundera en stund på vem som är läsare och vilket syfte texten har. En personlig blogg kan vara helt annorlunda formulerad än ett personligt brev när du söker jobb eller en formell rapport eller uppsats av något slag. Anpassa språket efter det så blir det bra.