Artikeln kommer att handla om hur du kan bli en mästare på högskoleprovet och kamma hem framtiden 2.0 – inför det stundande studentlivet. För det är antagligen därför du bestämt dig för att göra högskoleprovet. Det är alltid en bra grund oavsett vad du tänker studera och risken är stor att du ångrar dig senare om du inte gör provet.
Prov är inget man sätter sig och gör på en frivillig basis. Allra minst det gedigna högskoleprovet. Vi är nog många som känner igen oss vad det gäller skoltröttheten under gymnasieperioden – den resulterade i rätt dåliga avgångsbetyg. Högskoleprovet är en chans att kunna söka in till universitet och högskolor – där specifikt din drömutbildning finns!
Fem tips inför högskoleprovet
1. Gör äldre högskoleprov
Absolut bästa tipset för dig som planerar att göra högskoleprovet 2018 och siktar på höga poäng är att göra äldre högskoleprov. Försök förstå provets olika delar, hur det är uppbyggt och vad provet försöker bedöma för kunskaper. En bra repetition är A och O när det kommer till att begripliggöra högskoleprovet. Gör proven på tid och skapa en verklighetsförankring när du övar på de gamla proven. Vilka delar tar längs tid för dig och vad är det specifikt för kunskaper du behöver öva in? Kort och gott – ta reda på dina styrkor och svagheter i förhållande till delarna som bedöms i högskoleprovet.
2. Repetera skolmatematiken
Plocka fram matematikböcker, vässa pennan och börja att repetera de matematiska grunderna. Mycket av de matematiska uppgifterna och svårighetsgraden på högskoleprovet baseras helt på den grundläggande gymnasiematematiken. Är böckerna för länge sedan kasserade och slängda? På nätet finns en rad pedagogiska matematikövningar – gratis och håller förhållandevis hög kvalité.
3. Följ nyheterna, läs fack- och skönlitteratur
Kom igång med läsandet, i synnerhet nyhetsrapporteringar, skönlitteratur och facklitteratur. Försök att ta del av flera internationella nyhetsbyråer, BBC, FOX, eller Al Jazeera för att bredda dina informationskanaler inför högskoleprovet. Kolla även övningar i exempelvis Expressen eller Aftonbladet och prova deras gratistester] inför högskoleprovet. Även fack- och skönlitteratur är vägar till en bättre ordförståelse och allmänbildning.
4. Appar är en väg till högskoleprovet
Appar är inte alltid gratis. De kostar en del pengar men det finns billiga appar för 10 kronor och det kan det verkligen vara värt. Apparna låter dig göra delarna i stycken eller som enskilda frågor, och kan göras med exakt samma tidsramar som om provet vore på riktigt.
5. Traditionella instuderingsböcker
Det finns böcker att låna på bibliotek och en bra idé är att fråga personalen efter det man söker. De har säkerligen en massa bra instuderingslitteratur inför högskoleprovet. Med biblioteksböckerna under armen kan du vandra hemåt – vässa pennan och gnugga pannan – och läsa alla trix, tips och övningar inför den hjärngymnastiken som högskoleprovet faktiskt kräver.